Fri frakt från 299 kr   Snabba leveranser
Tillverkat i Sverige   100% Veganskt   Cruelty free

27049 recensioner
rating 4.81 / 5

Vad är sulfater, och varför du bör undvika dem

Sulfater används i många skönhetsprodukter, som exempelvis schampo och tvål. Varför används sulfater? Vad är egentligen sulfater, och varför säger vi att sulfater är något du bör undvika? Häng med så ska vi förklara djupare…

Vad är sulfater?

Sulfater är vanligt förekommande i olika rengöringsprodukter – som exempelvis schampo, tvål, diskmedel, rengöringsmedel, med flera. Sulfater är fettlösande, och ger produkter ett generöst lödder. Det är med andra ord sulfaterna som löser upp fett och löddrar när du exempelvis diskar med diskmedel. Sulfater tar effektivt bort smuts och fett samt löser med enkelhet upp oljor. Därav har det länge varit vanligt att använda sulfater även i schampon för att lösa upp smuts och fett från ditt hår och hårbotten, samt i tvål och rengöring för att effektivt lösa upp smuts från händer och kropp. Att sulfater dessutom ger ett rikligt lödder till exempelvis schampon, underlättar även appliceringen i håret. Sulfater finns också ofta i tandkräm och vissa handkrämer.
I ett diskmedel kan man med andra ord säga att det är väldigt effektivt med sulfater, men är sulfater något du bör använda på din kropp? På huden i ansiktet, eller hårbotten? Bör det användas i håret? Det enkla svaret på detta är nej. Det är oftast en väldigt god idé att försöka undvika sulfater.

Är sulfater farligt?

Nej, sulfater anses inte vara farligt. Så det är ingenting du ska vara rädd för – däremot finns det flera goda anledningar till att undvika sulfater, speciellt om du har torr, känslig och/eller fet hy och hårbotten. Som vi har pratat om förr, så kan exempelvis fett hår bero på en torr hårbotten – som i sin tur överproducerar fett för att kompensera för torrheten. Och sulfater kan vara den stora boven till en torr hårbotten.

Sulfater är nämligen väldigt uttorkande, och i många fall även irriterande. Sulfater må vara fettlösande och effektiv rengörande, men problemet med sulfater blir att de är alldeles FÖR rengörande – sulfater löser nämligen upp fett och oljor så pass effektivt, att huden och hårbotten istället lämnas torr – i många fall uttorkad. Sulfater kan inte skilja på fett och smuts vi vill tvätta bort, med de naturliga oljorna som är viktiga för hud och hårbotten och dess välmående. Sulfater tvättar istället bort exakt all fett och olja, vilket lämnar hud och hårbotten helt utan dess naturliga skydd, och kan således leda till både uttorkning och irritation. Tvättar man håret med schampo med sulfater så kan man även uppleva att håret känns torrt och livlöst, då sulfater även torkar ut håret – där sulfater tar sig in i sprickorna på hårstråna och torkar ut hårstråna inifrån. Speciellt tydligt kan detta märkas på ett slitet hår där hårstråna redan är sköra och “spruckna”.
Sulfater bör du även undvika om du vill att din hårfärg ska hålla längre.

Även hormonella störningar och håravfall har kunnat kopplas ihop med sulfater.

Vad kan man använda istället för sulfater?

Det blir allt vanligare med både schampon och tvålar utan sulfater, just för att många börjar eftersöka sulfatfria alternativ allt mer. Alla våra produkter är exempelvis helt sulfatfria, bland annat vårt sulfatfria Multi Repair schampo och sulfatfria hydrate & mositure schampo. Det finns andra ingredienser som är skonsammare och kan ersätta sulfater helt, vanligt är att sulfatfria produkter inte skummar eller löddrar lika effektivt som produkter med sulfater – men idag finns det flera olika alternativ som kan användas istället för sulfater, som faktiskt ger ett bra lödder.
I våra schampon har vi till exempel använd oss bland annat av Cocamidopropyl Betaine, Sodium Lauroyl Methyl Isethionate, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Sodium Lauryl Sulfoacetate (SLSa), för att ersätta sulfater – dels för att rengöra, och även för att ge ett skummande lödder. Dessa är väldigt skonsamma för hud, hårbotten och håret och torkar inte ut som sulfater gör. Några av dessa ingredienser här ovan låter väldigt lika sulfater, men dessa här ovan är alltså helt andra ingredienser – de här ovan är bland annat utvunnet ur kokos, och är till skillnad från sulfater varken uttorkande eller irriterande.

Blir håret och huden verkligen helt rent med produkter utan sulfater?

Svar ja! Tar vi våra schampon som exempel, så rengör de effektivt – men utan att torka ut och ta bort huden och hårets naturliga oljor. De rengör alltså skonsamt, vilket kan kännas ovant till en början om man är van vid schampon eller andra kroppsprodukter som innehåller sulfater – men börjar du använda sulfatfria produkter regelbundet, så kommer till slut hud och hårbotten att balanseras och må mycket bättre – där du även kan börja uppleva att håret inte blir fett lika snabbt, i och med att din hårbotten slutar vara så uttorkad som den kan ha blivit av schampon som innehåller sulfater.
Så summan av kardemumman – ja, du får ett rent hår och ren hud även med sulfatfria produkter. Ett hett tips är alltid att schamponera ditt hår två gånger! 🙂

Så här kan sulfater se ut i en innehållsförteckning

Desto högre upp en ingrediens ligger i en innehållsförteckning, desto större mängd av den ingrediensen finns i produkten. Vissa kan till exempel tåla produkter som innehåller en väldigt lite mängd sulfater, medan andra produkter med en större mängd sulfater torkar ut och irriterar.
Det ord du alltså ska hålla utkik efter i innehållsförteckningar är ordet “sulfate”.

  • Sodium Lauryl Sulfate
  • Sodium Laureth Sulfate
  • Sodium Lauryl Ether Sulfate
  • Ammonium Lauryl Sulfate
  • Ammonium Laurenth Sulfate
  • Natriumlaurylsulfat
  • Sodium Alkyl Sulfate
  • SLS
  • SLES

Här nedan kommer några tips på våra egna produkter vi har stor kunskap om, som alla är helt sulfatfria och snälla mot både hår och hårbotten! 😀

Jag heter Anicia S Eriksson och jobbar bland annat med Bobbys Hair Cares sociala medier, marknadsföring och kundtjänst. Min stora passion i livet, förutom hår och hårvård, är skrivande! Jag hoppas att ni ska trivas här med vår blogg. Jag kommer att trivas med att skriva den! 😊

Lämna ett svar